Abortlovens bursdagsfeiring.

Igår gikk Ludvig Nessa og hans folk i sørgemarsj gjennom noen av Oslos gater, samtidig som det de sørget over, tilsynelatende ble feiret med stort ståhei i andre gater i Oslo. Jeg var også i byen i går, og jeg la merke til noen kvinner og menn som delte ut lapper, ikledd t-skjorter som det stå noe om vern av det ufødte liv. Jeg gikk videre for å slippe å bli altfor opprørt.

Ludvig Nessas sørgemarsj for det ufødte barns liv er en så til de grader forenkling av et vanskelig og vondt tema, av valg kvinner må ta, og av konsekvensene av valgene, men også av det som kvinnen har opplevd før hun måtte ta et valg som man aldri kan reversere eller endre. Det går over min fatteevne at Nessa, som en voksen mann, en kristen mann, kan tillate å forholde seg til kvinner og deres livssituasjon når de blir gravide, på en slik respektløs og kunnskapsløs måte.

I 1947 kom Torborg Nedreaas roman "Av måneskinn gror det ingenting". Romanen handler om en ung kvinne, som har et forhold til en gift mann, som hun blir gravid med. I 1987 laget NRK en dramaserie av boken med Anne Krigsvoll i hovedrollen. Clara, den unge kvinnen, ser ingen annen utvei enn å ta abort. Med strikkepinner. Abort var ikke tillatt på den tiden. Jeg har sett serien, og Anne Krigsvolls tolkning av Clara og helvete hun gikk gjennom, både fysisk og psykisk pga aborten og hvordan den ble utført, gjorde et enormt inntrykk. Den vekket like mye følelser i meg som når jeg ser Nessa sprade rundt i prestekappe og tro han er pokker til kar og frelser. Men selvsagt ikke de samme følelsene.

Abortfest var kanskje ikke et heldig ord å bruke. Abort og fest hører ikke sammen i samme setning, langt mindre som et ord. Alle som har tatt abort, vet at det ikke er noe festlig med en slik avgjørelse. Men jeg skjønner budskapet deres, jeg skjønner hvorfor det ikke er noe galt å feire 42-årsdagen til abortloven. Det handler om at kvinner slipper å dø av skader de selv påførte seg eller fordi lugubre leger "hjalp" de med å ta abort. Det handler om at samfunnet kan gi kvinner hjelp og støtte, det handler om mindre skamfølelse selv om de ikke bærer frem et barn, det handler og den selvsagte retten til å bestemme over egen kropp og liv. Det handler om så mye mer enn et ufødt liv. Det handler om å ta vare på det livet som lever allerede.

Forøvrig; hvis det var menn som ble gravid ville vi neppe hatt en diskusjon om for eller imot selvbestemt abort. Det opplagte ville vært for.

#selvbestemtabort #abort #samfunn #kvinner #samfunnsspørsmål #kvinnerettigheter #likestilling #bøker #litteratur #bok #samfunnsendring #skam #skamfølelse #nrk #annekringsvoll #skuespiller #drama #dramaserie #rettigheter #ludvignessa #abortspørsmål #debatt #avmåneskinngrordetingenting

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

JB

JB

42, Oslo

En uhøytidelig blogg på ramme alvor om hvordan det kan fortone seg når man er på jobbjakt og noen mer eller mindre gjennomtenkte tanker rundt arbeid, arbeidssituasjoner og annet som livet byr på.

Kategorier

Arkiv

hits